פטריות מאכל ופטריות רעל
אמונות תפלות ותסמיני הרעלה
מתוך הספר "מדריך כרטא לפטריות מאכל ורעל בישראל" של דליה לוינסון וספרו של סולומון ואסר על פטריות מאכל ורעל בישראל
אין סימנים בדוקים, מהירים ובטוחים כדי להבדיל בין פטריות מאכל לבין פטריות רעל. הדרך הטובה להמנע מהרעלה עקב אכילת פטריות - היא ללמוד היטב את הסימנים המזהים של פטריות רעל וגם לא ללקט למטרת אכילה פטריות הלא מוכרות לכם.
בהיסטוריה העממית של תרבויות שונות קיימות אמונות תפלות רבות הקשורות בפטריות, למשל:- כף של כסף המשחירה בשעת בישול הפטריה מעידה שזאת פטריות רעל
- לא נכון האפקט של ההשחרה של כסף קשור לחומצות אמינו, המופיעות בסוגים מסויימים של פטריות מאכל ופטריות רעל. לכן הסימן הזה לא קשור לרעילות של הפטריה.
- צבע ראש של בצל או שום המבושל יחד אם הפטריות הופך לחום ובכך רומז על פטריות רעל
- לא נכון גם פטריות מאכל וגם פטריות רעל יכולות לגרום לתופעה זאת
- הפטרייה ראויה למאכל אם יש בה תולעים
- לא נכון אפשיר למצוא תולעים גם בפטריות רעל
- פטריות רעל תמיד גורמות להחמצת חלב
- לא נכון גם בפטריות נאכלות נמצאות חומצות אורגניות אשר יכולות לגרום להחמצת חלב
- לפטריות רעל תמיד יש ריח לא נעים, דוחה, ולפטריות מאכל תמיד יש ריח נעים
- לא נכון ריח נעים של פטרית שמפיניון הראויות למאכל דומה מאוד לריחה של אמנית המוות, הפטרייה הרעילה והמסוכנת ביותר.
- כל הפטריות נאכלות כשהן בגיל צעיר
- ממש לא נכון אמנית המוות רעילה ומסוכנת בכל גיל ובכל גודל של גוף הרביה שלה.
- כל הפטריות ראויות למאכל לאחר בישול מקדים
- לא נכון רעלים של פטריות רעל רבות אינם מתפרקים תוך כדי הבישול.
בכל חשד להרעלה יש לקרוא למד"א ולאשפז את החולה. עד להגעת המד"א יש להשכיב את החולה במיטה ולתת לו לשתות 4-5 כוסות מים עם אבקת סודה בטמפרטורת החדר ולגרום הקאה.
אסור בהחלט לשתות משקאות חריפים, כי הם מסייעים לספיגת הרעלים שבפטריות.
חשוב לשמור את השאריות של הפטריות שהאדם אכל, כדי להקל על האיבחון של סיבת ההרעלה.
קבוצות פטריות הרעל ותסמיני הרעלה
פטריות הרעל נחלקות למספר קבוצות עיקריות, על-פי דרך השפעתן ותסמיני ההרעלה :קבוצה 1
פטריות המוות המסוכנות מן הסוג אמנית, שעלן הורס את תאי האורגניזם ופועל על תאי העצבים ותאי הפנכימה בכבד. 90-95 אחוז ממקרי המוות מאכילת פטריות באירופה נגרמו עקב אכילת אמנית המוות (Amanita phalloides) פטריה שנמצאת ברמת הגולן. בארץ מצויה פטריית מוות נוספת, אמנית האביב (Amanita verna), בעיקר בשרון, בקרבת אלוני תבור, וידועים מקרי מוות שנגרמו עקב אכילתה.
מבין רעלנים החודרים לגוף בעלי ההשפעה הראשית הם בעיקר אלפא וביתא אמניטין ופלואידין. חשוב מאוד לדעת שהתסמינים הראשונים אינם מופיעים אלא כעבור שעות רבות מן האכילה, כ-12-72 שעות. הרעל חודר לדם, וטיפולים מקובלים, כגון שטיפות קיבה, אינם יעילים בניטרול הרעל. הנפגעים מפתחים תסמינים במעיים, הדומים לאלה של הרעלת מאסקרין. ברגע שהרעלים מגיעים לאזור המוח ומתחילים לשבש את הפעילות העצבית של הגוף, הם גורמים לשיבושים בפעילות של מערכות הגוף. הפרשה מוגברת של ריר ומיצי קיבה גורמת להקאות ושלשולים, וכתוצאה מכך, לאיבוד נוזלי הגוף ועליה בריכוז הדם. לאחר מכן לפעמים מגיע שלב של שיפור זמני וירידה בלחץ הדם, אך הנזק שכבר נגרם לכליות עלול להביא לירידה בכמות השתן או לאי-השתנה בכלל, והמצב שוב מדרדר. צהבת כתוצאה מנזק בכבד נפוצה ומתפתחת תוך יומיים או שלושה. לפעמים, התסמינים נעלמים מעצמם, אך כמחצית האנשים שלוקים בהרעלת פאלואידין מתים תוך חמישה עד שמונה ימים.
פטריות מסוכנית עד מוות הן גם קבוצות מטריניות לא גדולות, שסימני רעילותן מזכירים את סימני הרעלת האמנית. גם כאן התסמינים מופיעים מאוחר, 8 שעות ויותר לאחר האכילה. לקבוצה זו שייכות: Lepiota helveola - מטרינית חיוורת , Lepiota brunneo-incarnata - מטרינית ארגמנית ,Lepiota lilacea - מטרינית ורודת-רגל
קבוצה 2
פטריות המכילות מוסכרין, מוסכזון (Muscazone), בופוטנין (Bufotenine), כלומר, החומרים הפוגעים במערכת העצבים - הן פטריות הגורמות הזעה, הפרשת רוק, הפרשות מהעף ודימוע, התכווצות אישונים וליקוי ראיה, ירידת לחץ הדם והשפעה על שרירי הלב. אכילת כמות גדולה של הפטריה מן המינים האלה יכולה לגרום מוות.
הפטריות הללו מכילות רעל בשם מוסקרין. סימני הרעלה מופיעים כעבור זמן קצר, ממחצית השעה עד 3 שעות לאחר אכילה. עם מיני הקבוצה הזאת המצויים בארץ אפשר למנות את רוב מיני הסוג סיבית, כגון: Inocybe lucifuga - סיבית חבויה, Inocybe fastigiata - סיבית דוחה, Inocybe eutheles - סיבית משיניית
וכן רוב המשפכניות הלבנבנות, הקטנות והבינוניות, כגון: Clitocybe rivulosa - משפכנית מלבינה, Clitocybe candicans - משפכנית לבנה, Clitocybe phylophila - משפכנית רחבת-עלים . הזרקת אטרופין סותרת את פעולת המוסקרין ומקובלת בטיפול אחרי הרעלה עם פטריות מסוג זה.
קבוצה 3
פטריות המכילות אטרופין - פוגעות במערכת העצבים המרכזית ועלולות לגרום מוות. התסמינים עשויים להתגלות מחצית השעה עד 4 שעות לאחר האכילה: ערפול, סחרחורות והזיות. פטריה מהסוג הזה אשר גדלה בארץ היא אמנית מנומרת - Amanita pantherina
קבוצה 4
פטריות המכילות חומרים גורמי הזיות (פטריות הלוצינוגניות כמו Psilocybe, Panaeolus) יכולות לגרום נזק מוחי חסר תקנה, השפעותיהן של פטריות כאלה שונות על בני אדם שונים.
קבוצה 5
פטריות הגורמות הפרעות במערכת העיכול - החומרים שפטריות אלה מכילות משפיעים במישרין על רירית המעיים, והתסמינים מתגלים כעבור זמן לא רב - ממחצית השעה עד 6 שעות לאחר האכילה - בעיקר כאבי בטן, שלשולים והקעות.
בין הפטריות הנמנות עם קבוצה זאת הן :- Clorophyllum molybdites - ירוקת דפים קיצית
- Omphalotus olearius - טבורית הזית
- Agaricus xanthodermus - פקועה מצהיבה
- Agaricus placomyces - פקועה קשקשית
- Agaricus meleagris - פקועה פנינית
- Hebeloma longicaudum - ציצנית ארוכת רגל
- Hebeloma crustuiliniforme - ציצנית מגובששת
קבוצה 6
פטריות המכילות קופרין - רעל אשר נספג רק בנוחכות אלכוהול בגוף ולכן רעילות רק במקרים של אכילתן ביחד עם אלכוהול או יום-יומיים לפני שתיית אלכוהול.
התסמינים מופיעים כמחצית השעה אחרי שתיית אלכוהול - עור הפנים והגוף נהיה אדום, דופק הלב מועץ, כאבי בטן, שלשול והקאות. כ2-4 שעות אחרי זה התסמינים נעלמים, אבל יכולים לחזור שוב אחרי שתיית אלכוהול חוזרת
מיני הפטריות מסוג זה הן מיני דיאוית כמו:- Coprinus atramentarius - דיואית משחירה
- Clitocybe clavipes - משפכנית אלתית
- Boletus luridus - גושית עמומה
קבוצה 7
:פטריות המכילות קורטין ואורלנין - הרעלים אשר קודם כל פוגעים בתפקוד הכליות. הפטריות המכילות את הרעלים מסוג זה הן מיני הינומות - Cortinarius sp.
השפעת הרעלים על האורגניזם מתחלקת לשתי קבוצות - הקבוצה הראשונה גורמת להפרעות נשימה ולתשניק, והקבוצה השניה - להפרעות תנועה ולשיתוק. אחר כך מתחילה אי ספיקת כליות וההרעלה יכולה לגרום למוות. התסמינים הראשונים מופיעים כ-3-17 ימים אחרי האכילה ובאים לידי ביטוי כיובש וצריבה בפה, צמא, בחילות, הקאות, שלשולים, כאבי ראש וכאבי גב תחתון באזור הכליות.
בנוסף - קיימים מקרי הרעלה עקב שימור ובישול לא נכונים של פטריות מאכל - נטופות, חריפיות, גושיות, סוגי פטריות, אשר דורשות בישול מקדים לפני אכילתן ושפיכת המים הראשונים, בהם בישלו את הפטריות. תסמיני ההרעלה מופיעים כמחצית השעה עד 4 שעות אחרי האכילה ועוברים תוך יממה. הם באים לידי ביטוי בשלשולים, בחילות, הקאות וקלקול קיבה.
מומלץ לא לקטוף פטריות מתולעות, רופסות ובשלות יתר.