פטריות בישראל

כללים למלקטי פטריות מתחילים

  1. אין לטעום מפטריה שלא מוכרת לכם, גם לא לאחר בישול. לא כל הרעלים מתפרקים תוך כדי הבישול.
  2. בזיהוי פטריה שלא מוכרת לכם אין להסתמך על תמונה בלבד.
  3. אין ללקט גופי רביה בשלים מדי, הם כבר עלולים להיות רעילים
  4. אין ללקט גופי רביה צעירים מדי וזעירים מדי - בשלב זה קל להתבלבל בין פטרית מאכל לפטרית רעל.
  5. אין ללקט פטריות מעובשות.
  6. אנשים רבים אלרגיים לפטריות מאכל. לכן יש להיזהר מאוד בטעימות הפטרייה, אפילו פטרייה מומלצת למאכל
  7. אין ללקוט פטריות משטחים הסמוכים לכבישים ומצידי דרכים
  8. לילדים עד גיל 5 ולאנשים עם מחלות כליות ומערכת העיכול - לא מומלץ לאכול פטריות בר
  9. אין לשמור פטריות שנלקטו ביער ללא בישול והקפאה יותר מיום־יומיים. להבדיל מהפטריות שקונים בחנות, פטריות בר לא גדלות בתנאים סטריליים ומתקלקלות הרבה יותר מהר
  10. אסור ללקט פטריות בשמורות טבע. אתם צפויים להיקנס
  11. הבגדים בשביל הטיול ביער צריכים להיות נוחים, עשויים מבד עבה. בחורשות וביערות לעתים יש קרציות הניזונות מדם של בעלי חיים ושל בני אדם. לכן מומלץ מאוד לכסות את הראש עם כובע או מטפחת. ובחזרה מהיער יש לבדוק את פני העור החשופים - במיוחד אזורים של ראש וצוואר, ואת הבגד העליון.
  12. אם אתם משלבים ליקוט פטריות עם ארוחת פיקניק ביער, שטפו היטב את הידיים לפני שאתם ניגשים לאכול, במיוחד אם נגעתם בפטריות שלא מוכרות לכם.
  13. יש להתיחס בכבוד לפטריות לא טובות למאכל ופטריות רעילות, שאתם פוגשים ביער. לא לדרוך עליהן ולא להרוס אותן. לכל חי וצומח יש תפקידו החשוב בטבע.

אם מצאתם פטריה שלא מוכרת לכם, ורוצים לצלם אותה ולהעביר את התמונות לזיהוי - קודם כל רצוי לצלם אותה בסביבת הגידול הטבעי שלה - בתוך האדמה, על עץ, על גללי חיות ודומה. אחר כך רצוי להוציא אותה ממקומה יחד עם הנרתיק ומעט מהתפטיר ולצלם. ושלב נוסף - אם זו פטריה שבנויה מכובע ורגל, רצוי לחתוך את בסיס הרגל, לצלם את מקום החתך וגם לשים לב, איך נראה בשר הפטריה והאים צבעו משתנה. אחר כך אפשר גם לחתוך את גוף הרביה של הפטריה לאורכו. עם זו פטריית כרס - אבקית, כדורנית וכדומה - רצוי לחתוך אותה באמצע של גוף הרביה ולצלם, איך נראה החתך.

התמונות צריכות להיות ברורות ומציגות את כל החלקים העיקריים של מבנה הפטריה - פני הכובע, השכבה הפוריה, שמתחתיו - באם זו שכבת דפים, ספוג, נקבים, שיניים וכולי, רגל הפטריה, בסיס הרגל, צבע ומרקם של בשר הפטריה בחתך. גודל של הפטריה, שבתמונה, צריך לתפוס לא פחות מ־2/3 של התמונה כולה. ותקחו בחשבון, שגם במקרה, שיהיה לכם מספר תמונות מעולות של פטריה לא מוכרת, זה בכלל לא מבטיח, שניתן לזהות אותה בוודאות לפי התמונות והפרטים הנוספים, שאתם מביאים, אפילו אם הזיהוי נעשה על ידי מיקולוג מקצועי.

אם יש לכם אפשרות להעביר את הפטריות הלא מוכרות, שמצאתם, לבדיקה אצל אחד המומחים במיקולוגיה, אבל אתם יודעים, שזה עלול לקחת לכם זמן, אולי כמה ימים או יותר, והפטריות יתקלקלו עד אז, ניתן ליבש או להקפיא אותן וכך לשמור יותר זמן. אפשיר להקפיא אותן במקפיא. כמובן, לשים אותן בכלי נפרד, קופסה או שקית, שלא יתערבבו עם פטריות מאכל, שאתם מקפיאים למטרות בישול ועם סוגי אוכל אחרים. ניתן ליבש את הפטריות בתנור, בחום של כ־70 מעלות, והדלת של התנור צריכה להיות פתוחה במקצת בזמן הייבוש. בימים חמים ומלאי שמש אפשיר ליבש את הפטריות באוויר הפתוח - לפרוש אותן על משטח נקי, כך שחום השמש ייבש את הנוזלים שבגופי הרביה. הפטריות, שהתיבשו, הופכות לקלות, יבשות במרקם וגמישות במקצת.

טעויות נפוצות בזיהוי פטריות מאכל
פטריה טובה למאכל פטריה שדומה לה ולא טובה למאכל
גביעונית נאכלת - Cantharellus cibarius טבורית הזית - Omphalotus olearius
שרועית אפרכסית - Paxillus panuoides
נטופה ערבה - Lactarius deliciosus טבורית הזית - Omphalotus olearius
נטופה דורית - Lactarius zonarius
אורניה מצויה - Suillus mediterraneensis קשקשנית פחומה גדולה - Pholiota carbonaria
ישעורית אדמתית - Tricholoma Terreum סיבית השקדים - Inocybe hirtella
לכתבה על סוגים ותסמינים של הרעלה
צמחי הגן של סימה