דפופנית הגדרות
Gloeophyllum sepiarium / Daedalea sepiaria
סוג: דפופנית Gloeophyllumמשפחה: דפדפניתיים Gloeophyllaceae
*השם הקודם - דפדפנית הגדרות
גוף הרביה חד-שנתי עד רב-שנתי, צמוד, יושב, חצוי, דמוי מניפה, פחוס במקצת במרכזו ומעובה בבסיסו, נוגע עד זוחל, בודד או גדל בקבוצות של כמה גופי רביה המסודרים אחד מעל השני, בשורה או בצורת שושנה. מרקמו מוצק וגמיש, אורכו עד 12 ס"מ, רוחבו עד 7 ס"מ, עוביו 0,5-0,8 ס"מ. פני הכובע מחורצים או בעלי אונות צרות או רחבות, שלפעמים שונות בצבעם, בגיל צעיר לבדיים או לבדיים-זיפיים, אחר-כך פחות או יותר חלקים או עם פסי זיפים צרים. צבעו בתחילה חום-צהבהב-בהיר, אחר-כך חום-אדמוני-כהה, חום-חלודי או חום-ערמוני, חום-אגוזי-כהה, לגופי רביה ותיקים אפור-כהה עד שחור. שוליו חדים, ישרים או גליים במקצת, הצד התחתון סטרילי או מכוסה בשכבת ההימנופור, צבעם בתחילה חלודי-בהיר, אחר-כך כצבע פני הכובע.
ההימנופור בתחילה בעל נקבים מפותלים, ההופכים עד מהרה לדפים צפופים עם קשרי רוחב, 15-20 דפים על 1 ס"מ, רוחבם 4-7 מ"מ, קצותיהם שלמים או משוננים פחות או יותר, בעלי כיסוי לבנבן-אפרפר, צבע הקצוות בתחילה חום-זהוב-בהיר, אחר-כך חום-ענברי עד חום-כהה. צדו של הדף צבעו מקינמוני עד חום-חיוור, בהיר יותר מצבע בשר הפטריה. לפעמים ההימנופור מעורבב - הדפים מעורבבים עם שטחי נקבים מעוגלים, מצולעים, מאורכים או מפותלים, 1-2 יחידות על 1 מ"מ.
בשר הפטריה גלדני-רך או גלדני-דמוי שעם, עוביו עד 5 מ"מ, צבעו חלודי-אדמוני או חום-אדמוני עד חום-כהה, המשחיר בתמיסת KOH.
הנבגים גליליים, חלקים, חסרי צבע, גודלם 8-12*3-5 מיקרון.
הפטריה גדלה לרוב על גזעים ועצים מעובדים מסוגים מחטניים, לפעמים על עצי עלים (אלון, צפצפה, אשור, ערבה, שדר). גורמת לריקבון לבן. בישראל נמצאה באזור ירושלים בחורשת ארנים.
אינה ראויה למאכל.
בתאור השתמשנו במידע מתוך מאמר
Checklist of Hymenomycetes (Aphyllophorales s.l.) and Heterobasidiomycetes in Israel, by Daniel Tura, Ivan V. Zmitrovich, Solomon P. Wasser and Eviatar Nevo (2010), וגם מהאתר Mycobank ומתוך ספר Определитель грибов России, Порядок Аффилофоровые, вып. 2, М.А. Бондарцева, 1998.
תמונות הפטרייה באתר hlasek.com
תמונות הפטרייה באתר pharmanatur.com
סוג פני ההינומיתההינומית דמויית דפים ההינומית מפותלת
צורת גוף הרבייהגופי הרבייה דמויי מניפה
סוג כיסוי הכובעפני הכובע חלקים, משיים פני הכובע לבדיים פני הכובע שעירים פני הכובע בעלי אונות
סוג שולי הכובעהשוליים ישרים, חלקים השוליים דקים, חדים השוליים גליים
צורת הדפיםהדפים צפופים, דקים הדפים בעלי קשרי רוחב
תנאי הגדילהעל גזע של עץ על שרידי עץ רקובים בקרבת עצי מחט בקרבת עצי עלים
גודל גוף הרבייהגודל קטן (1-5 ס"מ) גודל בינוני (5-15 ס"מ)
אכילותהפטרייה אינה ראויה למאכל
צבע הכובע/ גוף הרבייה כולובז', אפרפר, אפור, אפור-חום צהוב, אוכר, צבע חול מחום-בהיר עד חום-כהה אפרסק, תפוז, חלודי, חום-חלודי כמעט שחור, שחור
צבע ההינומית (דפים, נקבים וכדומה)בז', אפרפר, אפור, אפור-חום צהוב, אוכר, צבע חול מחום-בהיר עד חום-כהה