פטריות בישראל

מניפתית האורן

Thelephora terrestris

סוג: מניפתית Thelephora
משפחה: מניפתיתיים Thelephoraceae

גוף הרביה בעל כובע דמוי להב, מניפה, צדף או שושנה, המתלקד בשורות או במעגלים עם גופי הרביה הסמוכים לו ולעתים יוצר מיבנה גדול שצורתו לא סדירה. לפעמים זוחל או נוגע. כובע בודד רוחבו עד 6 ס"מ, עולה פחות או יותר מתוך הבסיס הצר, פניו קטיפתיים, סיביים-מחורצים או סיביים-קשקשיים, בעלי אונות מעגליות, רכים. צבעו חום-אדמדם עד חום-כהה, משחיר עם הזמן, לפעמים בעל גוון ארגמני או אדום-כהה. שוליו לבנים או אפרפרים, בתחילה ישרים ותמימים, עם הזמן הופכים למצויצים ומחורצים. על פניו לפעמים מתפתחים גידולים קטנים דמויי מניפה. שכבת ההינומית נמצאת בצד התחתון של הכובע, גבשושית או מצולעת בצורה רדיאלית, לפעמים חלקה, צבעה חום-אפור-כהה, חום-צהבהב-חיוור, חום-שוקולד או ענברי-אדמדם.
הנבגים אליפסואידיים-מצולעים, גבשושיים או מכוסים בקוצים קטועים בראשם, צבעם חום-ארגמני, גודלם 8-12*5-9 מיקרון.

הפטריה גדלה בקבוצות קטנות או גדולות, על הקרקע, לרוב בחורשות עצי מחט, לפעמים בחורשות מעורבות או של עצי עלים, על גדמי עץ, על שורשים ועל שכבת המחטים שנשרו. בישראל נמצאה באזור תל-אביב, סביב גזעים כרותים של ארנים.

אינה טובה למאכל. 

בתאור השתמשנו במידע מתוך מאמר
 Checklist of Hymenomycetes (Aphyllophorales s.l.) and Heterobasidiomycetes in Israel, by Daniel Tura, Ivan V. Zmitrovich, Solomon P. Wasser and Eviatar Nevo (2010), וגם מהאתר Mycobank ומתוך ספר  "Fungi of Switzerland, vol. 2. Non Gilled Fungi", by J. Breitenbach, F. Kranzlin.

תמונות הפטרייה באתר first-nature.com
תמונות הפטרייה באתר wisconsinmushrooms.com


סוג פני ההינומיתההינומית מגובששת ההינומית חלקה
צורת גוף הרבייהפטריות הכובע המורכבות מכובע ורגל גופי הרבייה דמויי מניפה גוף הרבייה נוגע - חלקו פרוס על פני המצע
צורת הכובעהכובע אינו סימטרי הכובע משפכני
סוג כיסוי הכובעפני הכובע בעלי עורקים או קמטים פני הכובע סיביים פני הכובע בעלי אונות
סוג שולי הכובעהשוליים דמויי להב השוליים דקים, חדים השוליים גליים
צורת הרגלקצרה מאוד, לא מפותחת הולכת צרה כלפי מטה
מיקום הרגל ביחס לכובעמרכזית אינה מרכזית
תנאי הגדילהבקרבת עצי מחט על שרידי עץ רקובים בקרבת עצי עלים על האדמה
גודל גוף הרבייהגודל קטן (1-5 ס"מ) גודל בינוני (5-15 ס"מ)
אכילותהפטרייה אינה ראויה למאכל
צבע הכובע/ גוף הרבייה כולומחום-בהיר עד חום-כהה מאדום-בהיר עד אדום-כהה, אדום-חום כמעט שחור, שחור
צבע ההינומית (דפים, נקבים וכדומה)בז', אפרפר, אפור, אפור-חום מאדום-בהיר עד אדום-כהה, אדום-חום
צבע הרגלמחום-בהיר עד חום-כהה כמעט שחור, שחור