מדריך קצר למיני הפטריות השכיחים ביותר בארץ
בדיווחים מהשטח ובבקשות לעזרה בזיהוי, שאנחנו מקבלים בפורום, מופיעים תיאורים ותמונות של מאות מיני פטריות. אך כמה עשרות מינים השכיחים ביותר, או, יותר נכון, אלה המושכים ביותר את תשומת לבם של המלקטים, חוזרים על עצמם שוב ושוב בשאלות לגבי זיהויים. החלטתי לאסוף במדריך הקצר הזה קרוב לחמישים מינים שכאלה. סביר להניח, שבשטח צומחים מיני פטריות לא פחות שכיחים, אך מסיבות כלשהן - משום גודלם הזעיר, או הרגלי הגדילה שלהם, הם נשארים חבויים מעיני המלקטים.
דגשים נוספים שבמדריך הזה הם על תכונות מאפיינות של מיני הפטריות, שניתן לזהותן בשטח, על הדרכים להבדיל בין פטריות כפילות. וגם מידע על האטימולוגיה של שמות הפטריות ברוסית ובעברית. וזאת משום שלעתים קרובות פטריה מקבלת את שמה בזכות תכונה כלשהי המאפיינת אותה וכך שם הפטריה כבר מהווה רמז לזיהוי הנכון.
לקבלת מידע מפורט על פטרייה ברשימה, הקליקו על התמונה שלה כדי לעבור לדף התאור המורחב.
ושוב אנו מזכירים שום מגדיר או ספר מקצועי אינו נותן מאה אחוז וודאות בזיהוי פטרייה שאינה מוכרת לכם. אם אינכם בטוחים בזיהוי - השאירו אותה בשטח, אל תסתכנו. אספו מידע על מיקומה ואופן גדילתה, צלמו אותה למטרת זיהוי או שימו אותה בכלי קיבול מאוורר (עדיף שקית נייר או קופסת רשת) והעבירו לזיהוי על-ידי מומחים לפטריות.
מילת מבוא:
בשנים האחרונות תפס ליקוט הפטריות תאוצה בארץ, כל חורף מאות מלקטים יוצאים ליער עם סלים ושקיות, כדי למלא אותם באוצרות הטבע הטעימים והנחמדים. שנה אחרי שנה אנו פוגשים בחורשות הארץ מיני פטריות רבים וחלקם בכמויות מרשימות. מלקטים וותיקים בשטח, אשר זוכרים, איך נראו חורשות הארץ בעונת הפטריות לפני 30-40 שנה מציינים, שהכמות של ארניות ופטריות נפוצות אחרות, הצטמצמה מאז. אני זוכרת את הטבע של אוקראינה, בה גדלתי. זוכרת שטחים של יערות הנפרשים על פני מאות קילומטרים. רבבות של אנשים יוצאים שם לליקוט פטריות בכל שנה ואף פעם לא היה מחסור בפטריות, לכן זה קצת מוזר לשמוע, שליקוט פטריות יכול להפחית את הכמות שלהן. באוקראינה אף פעם לא חשבתי על זה ולא נתקלתי בבעיה מסוג זה . בכל זאת, בהשוואה לאוצרות הטבע השופעים של אוקראינה ושל רוסיה, שאנחנו הכרנו, שטחי החורש הטבעי והנטוע בישראל מוגבלים ומצומצמים וכל פגיעה בהם משפיעה על מערכות חיים טבעיות ומעגלי חיים נרחבים. וכמו תמיד גם כיום האחריות שלנו היא להמשיך לשמור על האיזון שבטבע. אל תלקטו פטריות בכמויות מופרזות, אל תשברו ואל תרמסו פטריות, שלא נראות לכם אכילות וטובות, אל תוציאו את הפטרייה מהאדמה יחד עם גושי אדמה וחלקים של התפטיר שלה, אל תשאירו שקיות, בקבוקים וזבל בשטח היער. התיחסו לטבע בכבוד, דאגו לו ושמרו עליו כפי שהוא דואג לנו ושומר עלינו כבר מליוני שנה.
למרות שמבחינה מדעית יש חילוקי דעות לגבי אופן הליקוט הרצוי של פטריות – האם לחתוך אותה בבסיס הרגל או לעקור אותה מהאדמה בשלמותה – אני ממליצה לחתוך ולא לעקור אותה שלמה. וזאת משתי סיבות. הסיבה הפרקטית – כאשר חותכים את שורש הפטרייה, מגלים מיד, האם הרגל שלה מתולעת, רקובה, או שהיא מוצקה ונקייה מתולעים. מלבד זאת, ישנן מיני פטריות, המושרשות די עמוק באדמה וקשה להוציא אותן מבלי לפגוע במבנה הפטרייה ולפעמים גם בקורי התפטיר ובשכבת האדמה שמסביבה. לכן, מומלץ מאוד לחתוך את הפטרייה מהשורש ולבדוק את מצבה. אם שכבת הספוג של הארניה נראית לכם כהה וספוגת מים, סביר להניח, שהיא כבר לא טרייה ויש בה תולעים. הסירו את הספוג, בדקו את בשר הפטרייה. ואם היא לא טובה לליקוט, השאירו את השאריות שלה בשטח. הנבגים שלה יתפתחו לתפטיר חדש שיצמיח בבוא הזמן גופי רבייה חדשים. כאן המקום ברצוננו לספר ולהמליץ על המגמה ההולכת ומתרחבת של לקטים המנקים את הפטריות כבר בשטח הליקוט. כך, רבים מן הנבגים (בעיקר של אורניות וגושיות) נשארים בשטח ולא הולכים לאיבוד בפח הזבל הביתי, אלא מתפזרים בשטח הטבעי שלהם ומוסיפים לתפוצה של הפטרייה בשנה הבאה.
כמה מילים לגבי המינוחים, שניתן לפגוש במאמר זה:
מיקולוגיה - המילה, נגזרה משתי מילים מן השפה היוונית העתיקה: "פטריה"+"מדע", ופירושה "מדע הפטריות", תחום של ביולוגיה העוסק בחקירה ולימוד בנושא פטריות.
מין, סוג ומשפחה של פטרייה - אלה יחידות דירוג בתוך המערכת הטקסונומית של ממלכת הפטריות. לא אסבך את הקוראים או את עצמי בהגדרות מיקולוגיות מורכבות של הסיווגים האלה . אנסה להסביר אותן בצורה פשוטה יותר. כפי שניתן לראות, שמה של כל פטרייה הנמצאת ברשימה שלנו, מורכב משתי מילים - שם עצם ושם תואר. ניקח כדוגמה את השם ישעורית אדמתית. שם העצם "ישעורית" הוא שם הסוג של הפטרייה ומשייך אותה לסוג ישעורית, שמכיל בתוכו מינים רבים - ישעורית מרה, ישעורית סדוקה ואחרים. שם התואר "אדמתית" הוא שם של המין הספציפי. כלומר, הסוג מכיל בתוכו קבוצה של מינים, שיש להם מספר תכונות משותפות ( לא נכנס כאן לפירוט התכונות האלה). כמו כן, הסוג ישעורית ומספר סוגים נוספים: משפכנית, שחרחרית, אחלמית וכמה אחרים, אשר גם מאופיינים על-ידי בסיס משותף ותכונות משותפות כלשהן, נכללים כולם בתוך משפחת הישעוריתיים.
מלבד שלושת הסיווגים האלה, קיימים מספר סיווגים נוספים שאינם רלוונטים למאמר שלנו.
גוף הרביה - זה, בעצם, אותו חלק של אורגניזם הפטרייה, שידוע לנו כ"פטריה".
התפטיר דמוי חוטים או קורים לבנבנים דקים, שממנו צומחים גופי הרביה הצעירים, בדרך כלל חבוי בתוך האדמה, העץ או כל מצע אחר שגוף הרביה צומח עליו.
*קטעי המידע המסומנים בכוכבית, נלקחו מתוך עבודתו של אלקסיי מיאסניקוב על פירושי שמות לטיניים ויווניים של פטריות, שפורסמה באתר רוסי מקצועי בנושא פטריות Грибы Калужской области
תודה מכל הלב לרוני איז'אק, על ההגהה והעריכה של הטקסט העברי, וגם על השאלות, ההערות, התיקונים וההוספות, שבזכותם הטקסט הפך לאיכותי ומעניין